24 juni 2008

Reseblogg Kiruna

Det regnar. Den här veckan kommer det aldrig bli varmare än 14 grader. Imorgon ska det vara molnigt men uppehåll, det blir finaste vädret den här veckan.
Campingen vi bor på, Camp Ripan, vill vara Jukkasjärvi ishotell utblandat med lyxrestaurang. De har egen sommelier som ordnar vin- och whiskeyprovningar och serverar trerätters med lokala råvaror och utvalda drycker till. Hotellrummen är individuellt formgivna med inspiration av den samiska kulturen och personalen är ung och snygg. Vi tältar i ett hörn av området i regnet och besöker den fina lobbyn för blöjbyten och tidningsläsande, och lite fri surf. En cool detalj i inredningen är ett runt stort bord med stomme bestående av vita björkklabbar hopfästa med ett metallbuntband. Ytan består av en rund glasskiva i samma diameter som vedknippet.
A är i gruvan på visning, jag var där på klassresa i sexan så valet blev enkelt om vem som skulle vara barnvakt (av säkerhetsskäl får inga småisar besöka underjorden).
När man sitter i den sunkiga servicebyggnaden i bortre marginalen av området och steker palt på anläggningens elplatta men i sin medhavda Trangia-panna har man utsikt mot skogen som är samma biotop som Aitelnas fast med klenare träd. Det är så skumt att det står en stad här mitt ute i fjällen. Såren efter gruvbrutningen lyckas se monumental och lite vacker ut. Vi trivs här.
UPPDATERING kl 19:00. På torsdag blir det +4 och regn i Abisko (dagtid, nattetid kan det säkert frysa till är jag rädd). Vi har tält, varma sovsäckar, liggunderlag, gasoltrangia, regnkläder, bra underställ och mössor och vantar och barnvagn och ettåring och kollektiva färdmedel. Stövlarna till oss vuxna rymdes inte i packningen. Nu ojar vi oss fram och tillbaka i vra regnblöta gympaskor... Vi är ju så nära nu, ska vi fega ur bara för att det är skitkallt och regn?

2 kommentarer:

Jörel sa...

Spännande!

"Vi är ju så nära nu" - jag är inte säker på att jag vet vad ni är nära till?

Signe sa...

Att få se midnattssolen i Kiruna!